De belastingrente is veel te hoog
De belastingdienst brengt rente in rekening als de vennootschapsbelasting in een opvolgend kalenderjaar wordt betaald of als een aanslag pas na de uiterste datum wordt opgelegd. Deze rente heet belastingrente. Sinds 1 januari 2024 bedraagt het rentepercentage 10%. Een belachelijk hoog percentage. Heel veel meer dan u over het algemeen verdient op een spaarrekening. Een belastingplichtige heeft dit percentage met succes bestreden in een procedure. Volgens de belastingrechter is 4% een reëler percentage. Het kan dus geld opleveren om tegen een nog openstaande belastingaanslag bezwaar aan te tekenen.
Belastingrente
De belastingrente voor de vennootschapsbelasting (VpB) – de belastingheffing voor een B.V. – is een rente die door de belastingdienst in rekening wordt gebracht als de VpB niet op tijd is betaald of als een aanslag pas na de uiterste datum wordt opgelegd. Belastingrente kan overigens ook worden berekend over teruggaaf van belasting als deze te laat wordt uitbetaald door de belastingdienst.
Voor de te betalen belastingrente over aanslagen VpB hanteerde de belastingdienst van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023 een percentage van 8%. Sinds 1 januari van dit jaar geldt zelf een percentage van 10%. Het tarief is zo hoog doordat het is gekoppeld aan de wettelijke rente voor handelstransacties.
Het idee achter dit hoge percentage is de belastingplichtige te stimuleren om tijdig aangifte te doen of een voorlopige aanslag aan te vragen, zodat de te betalen belasting al snel na afloop van het boekjaar wordt betaald. Dat is prettig voor de staatskas. Tijdig betalen wordt u dan ook vaak geadviseerd te doen.
De belastingrente wordt in rekening gebracht als de belastingdienst niet binnen zes maanden na het einde van het belastingjaar een voorlopige aanslag oplegt. Dit betekent dat voor het boekjaar 2023 de belastingrente pas vanaf 1 juli 2024 in rekening wordt gebracht als de definitieve aanslag later wordt vastgesteld.
Rechtsbeginselen
Tot voor een paar jaar geleden stond het percentage belastingrente in de wet en kon de belastingrechter er niets mee. Tegenwoordig staat het percentage in een besluit dat door de rechter is de toetsen aan de algemene rechtsbeginselen zoals het evenredigheidsbeginsel. Een belastingplichtige greep die kans met beide handen aan en begon een procedure tegen een aanslag waarover de belastingdienst 8% rente had berekend. Met succes.
Te hoog percentage
Het tarief van de belastingrente is gekoppeld aan de wettelijke rente voor handelstransacties. De rechter vindt nu dat het tarief niet aan deze rente voor handelstransacties mag worden gekoppeld. Die rente is bedoeld voor handelsvorderingen en een nog niet vastgestelde belastingschuld is geen handelsvordering. Voorts ontdekte de belastingrechter in de wetsgeschiedenis dat de regeling is gebaseerd op de verzuimrenteregeling. En die regeling betreft een betalingsverzuim, terwijl de belastingrente wordt berekend bij een aangifteverzuim. Dat is iets geheel anders. Alles bij elkaar opgeteld ziet de rechter geen rechtvaardiging voor het hanteren van het hoge percentage van 8%. De rechter stelt vervolgens in redelijkheid de rente vast op 4%.
Bezwaar maken
De uitspraak van de rechter is voor u belangrijk wanneer de B.V. een belastingaanslag heeft ontvangen waarin vanaf 1 januari 2022 belastingrente aan de B.V. in rekening is gebracht tegen een tarief van 8%.
Mijn advies is om bezwaar te maken tegen de beschikking belastingrente die op de aanslag staat. Is er daarbij sprake van een definitieve aanslag dan moet dit binnen zes weken na dagtekening van de aanslag. Betreft het een beschikking belastingrente op een voorlopige aanslag, dan moet eerst een verzoek om herziening van die belastingrente worden gedaan. Dit verzoek om herziening kan worden gedaan tot zes weken na de dag van dagtekening van de definitieve aanslag over dat jaar.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wanneer u dit door uw belastingadviseur laat doen, u er wel op moet letten dat de kosten niet hoger worden dan de bate. Dus reken van te voren uit hoeveel rente u minder hoeft te betalen en wat de kosten van de belastingadviseur zijn.
mr. Erik Marcus RB- Remie Fiscaal Juridisch Adviesbureau B.V. – Uden
e.marcus@remie.nl